Voice IP Sistemi Nasıl Kurulur?

 Image


Temelinde, bilgisayar ağı olarak da nitelendirebileceğimiz, ip üzerinden yapılan ses transferi yatar. En önemli avantajı ise konumunuzdan bağımsız olarak herhangi bir yerde sisteme dahil olabilmeniz. Fazla teknik detaya girmeden sizlere örneklerle ve sonuçlarla anlatmak istiyorum.
Herşey internet bağlantısının “Barış Görsel Tanıtım” şirketine gelmesiyle başladı. Tam olarak kafamda şu soru vardı; internet ile şubeler arasında ücretsiz olarak nasıl görüşme sağlayabilirim? Çeşitli teknikler deneyerek bu soruya cevap aradım. Her bilgisayara skype, msn benzeri programlar kurmak gibi. Ne yazık ki kalıcı çözümler olamadılar.
Image
Bundan 5 sene önceki internet bağlantısının durumunu da biliyorsunuzdur :). Sonunda internette yaptığım araştırmalar sonucunda Grandstream firmasının voip adaptörlerini gördüm. Tam olarak çalışma mantığını bilmiyordum ama kafamdaki sorumun cevabı olacağından emindim. 06/15/2005 tarihinde Telappliant Ltd. firmasından 2 adet HT-486 model voip adaptörü sipariş verdim. 2005 yılında Türkiye’de voip üzerine bir satıcı firma bulamamıştım. Adaptörlerin gelmişti ancak nasıl çalıştığını bir türlü çözememiştik. 1 ay gibi bir süre voip üzerine araştırmalar yaptık ve sonunda bunları bir sip sunucusuna kaydettirmemiz gerektiğiniz anladık :). Devamında gelen yıllarda Empatiq firması Türkiye’de Grandstream firmasının ürünlerini dağıtmaya başladı ve oradan cihazlarımızı satın alarak sistemimizi genişlettik.




Eski bir telefon santrali

Sistem dışarıda olan bir sunucuya bağlı olarak çalışıyordu ve devamında da sorunları getiriyordu. Sonuçta dışarıya bağlıydık ve problemlerin oluşması da gayet normaldi. Zamanla bir ip-pbx’e (ip tabanlı santrale) ihtiyacımız olduğunu anladık.



Ip-pbx ile her şube birbirini arayabilecek ve dış aramalarını da yapabilecekti. Bunun için trixbox yazılımını bir bilgisayara kurduk. Bu bilgisayar pentium 2 bir bilgisayardı ama hiç de önemi yoktu. Sistem yerel ağda çalışıyordu ancak internet tarafından gelen hiçbir kullanıcıya hizmet veremiyordu. Bu aşamada modem ve ağ yapısını araştırdık ve bu konularda kendimizi geliştirdik. Nat, firewall, alg, wan, lan gibi yabancı gelen terimlerle çok samimi olduk :). Modemimizin Zyxel marka olması kendimizi geliştirmemiz adına iyi oldu ancak bize çok da zaman kabettirdi. Sistemi 3 yıl boyunca ağ sorunları yüzünden verimli kullanamadık. Yatırımımız 3 yıl boyunca öylece kenarda yattı :D. Datateknik birkaç aya kadar zyxele destek veriyordu, datateknikteki teknik bölümdeki arkadaşlarla telefonda bol bol görüştük. Her sorunda arayıp destek istiyordum ancak cevabı biz bulup onlara dönüyorduk :D. Sistemin 3 yıl yatmasındaki kilit nokta ise Zyxel marka modemin sip algsinin aktif olmasıydı. Çözüm ise NAT üzerinden yönlendirmeleri yapmak ve sip algyi kapatmak! Tabi firewall (güvenlik duvarı) nı unutmadan…

Image
 
Şu anda sistemimizi elastix üzerine kurduk. Mantık trixbox ve diğerleriyle aynı. Centos tabanlı bir işletim sisteminde asterisk yönetimi. Bu sistem ile kullanıcılar birbirleriyle, şehiriçi, şehirlerarası ve bazı ülkelerle ücretsiz olarak görüşebiliyor. Tam olarak bir santral ve istediğiniz gibi programlayabiliyorsunuz. Biz kurduk, inceledik, programladık ve kafamızdaki soruların cevabını kat kat fazlasıyla bulduk. Sistemi dipsiz bir kuyuya veya okyanusa benzetebiliriz. Voip gün geçtikçe popülerleşen ve kat kat gelişen, büyüyen bir sistem. Tavsiyem bir an önce şirketinizdeki eski klasik santrallerden kurtulmanız ve santralinizi kendi isteğinize göre yönlendirmeniz. Santral sizi değil, siz santralinizi ve telefon faturalarınızı yönlendirin.

Kaynak: Bar&Bar Data