Hindistan’ın 20 dolarlık tabletinin içinde ne var? [Video]


Hindistan’da sadece 20 dolara satılan 7 inçlik Ubislate / Aakash 2 adlı tableti parçalarına ayırmışlar, içinde ne var ne yok bakmışlar. 

Geçtiğimiz yıl Hindistan’da eğitime destek için Aakash isimli bir tablet üretileceği ve bunun da 35 dolara satılacağı haberi geldiğinde herkes dudak bükmüştü, “bu fiyata tablet mi olur” demişti, hatta Hindistan’ı dikkat çekmeye çalışmakla suçlamıştı. Ama yaptılar. Üstelik yapmakla da kalmadılar, tabletin ikinci neslinde fiyatı 20 dolara kadar da indirdiler.
Aslında üreticisi tableti 40 dolara satıyor, ama hükümet bu bedelin yarısını karşılayarak öğrencilere tableti 20 dolardan dağıtıyor.
Peki nasıl oluyor da 7 inç dokunmatik ekrana sahip, neredeyse aynı boydaki Google Nexus kadar becerikli olan tablet beşte biri fiyatına üretilebiliyor? Tableti üreten Datawind adlı şirketin başkanı Suneet Tuli, geçenlerde Quartz’ın ofisine uğramış ve tabletin içinde ne var ne yok göstermiş.
Buyurun kendiniz izleyin:



Şirketin en büyük avantajı, maliyetin büyük kısmını oluşturan ekranı ve dokunmatik paneli kendi fabrikalarında üretmesi. Böylece Çin’den alınsa 8 dolar ödenmesi gereken bu parçalar 2,5 dolara mal oluyor.
Tuli’ye göre parçalar böylesine ucuzlamaya devam ederse sadece Hindistan’da değil, dünyanın her yerinde benzer bir ürünü (kendi üretimleri olsun veya olmasın) 50 doların altında fiyatlarla satın almak mümkün olacak.
Quarz’daki haberin detaylarını bu adreste bulabilirsiniz.